Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

25% sleva na výrobky NUK 20% sleva na Minikoioi Goot Gout, Salvest a Ella's Kitchen   Kendamil   Beggs Muumy Baby až 50% sleva na Twistshake  15% sleva na vybrané značky (slevový kód: duben15)

Nejbaby s.r.o. Menu

Bezplenková komunikační metoda, nočník pro bezplenkovou komunikační metodu

19. 2. 2020

Bezplenková komunikační metoda (BKM) neboli také metoda přirozené hygieny kojenců, vychází z tvrzení, že je dítě schopno již od narození dávat signály před vykonáním potřeby. Pokud je rodič správně rozpozná, může se dítě obejít i bez plenky. Při této metodě je ale možné pleny klidně využívat. Její podstatou je přirozená potřeba miminek být v čistém a suchém prostředí, kdy již novorozenci jsou si vědomi své potřeby vyměšovat a umějí ji dát najevo.

Bezplenková komunikační metoda se hojně využívá v celém světě, nejvíce však v Africe, Asii a Jižní Americe.

Základem metody je komunikace mezi vámi a vaším miminkem.
Miminka dokáží dát najevo již od narození, že potřebují vykonat potřebu. Maminka pak kojence podrží v klubíčku nad vhodnou nádobou, aby si mohlo ulevit. V naší nabídce naleznete přímo nočníky pro tuto komunikační metodu. Nočníky PoPoLiNi. Nejde jen o to že můžete ušetřit pleny, ale můžete i posílit komunikace mezi vámi a dítětem
Je prokázáno, že miminka, u kterých je tato metoda praktikována, dávají brzy najevo, že raději vylučují mimo plenu.

Při této metodě se osvědčily látkové pleny, tak dítě neztratí spojitost mezi vyměšováním a být v mokrém. Víte, kdy a kolik dítě vyčůralo, a tak můžete lépe načasovat další pokus o trefu do nočníku. Metodu začínáme praktikovat co nejdříve, maximálně do šestého měsíce. Díky praktikování BKM vzniká velmi blízký vztah s dítětem.

Výhody:

  • Přechod na klasický nočník je v pozdějším věku snazší, protože dítě už ví o co jde.
  • Dítě tráví minimální čas ve svých výměšcích, takže nedochází k plenkovým vyrážkám a není nutné zadeček tolik mazat krémy.
  • Při vyměšování nad nočníčkem v klubíčku stačí miminku utřít zadeček kouskem toaletního papíru. Není nutné miminko celé umývat (někdy i záda a oblečení) jako při použití jednorázové plenky.
  • Ekologický a ekonomický přínos – méně časté použití jednorázových plen nebo praní plen látkových.
  • Poloha v klubíčku je pro miminko velmi pohodlná. To zvlášť pomáhá dětem, které trpí mírnou zácpou.

Kdy a jak bezplenkovou metodu provádět?

Někdy se rodičům signály dítěte nepodaří jednoznačně identifikovat. V tom případě lze bezplenkovou komunikační metodu aplikovat tehdy, kdy je nejpravděpodobnější, že by dítě mohlo chtít potřebu vykonat. Například po probuzení, během jídla nebo po něm, před koupáním. Děti vykonávají potřebu častěji dopoledne než odpoledne.

Rovněž platí, že čím je dítě menší, tím dříve po nakrmení potřebuje vyměšovat. Nejmenší děti tak často kakají nebo čůrají při kojení. Některé kojení na chvíli přeruší, a pak se k němu vrátí, jiné ne, jen se pod ně umístí nočník.

Novorozenci vyměšují každých 10 až 20 minut, dítě staré 6 měsíců vydrží v bdělém stavu i hodinu nečůrat. Některé dítě může vyměšovat ihned po probuzení, jiné potřebuje pár minut.

Zahájení potřeby je dobré dítěti spojit s nějakým slovním spojením. Jaká slova to budou, záleží jen na vás, musí se ale používat pouze pro vykonání potřeby (např. eee, ččč, čurů...). Nejprve je vhodné vytvořit dítěti vazbu mezi potřebou a slovem, vyslovujte ho proto tehdy, když dítě koná potřebu. Když si na to dítě zvykne, začněte jej používat jako pokyn před zahájením.

V naší nabídce naleznete nočník pro bezplenkovou komunikační metodu PoPoLiNi.

Nočník snadno udržíte stehny a miminko můžete pohodlně držet oběma rukama. Okraj nočníčku je zaoblený, takže miminko neotlačuje.

Nočník má praktické držátko, která usnadňuje manipulaci. Je skladný a můžete ho nosit všude s sebou. Malý nočník je i výbornou pomůckou pro učení na nočník v jakémkoliv věku. Okraje nočníku jsou zakulaceny tak, aby nikde neotlačoval. Je atestovaný a bez BPA.

Rozměry: 16,5 x 22 cm (nočník má oválný tvar).